Fint Som Snus!

800px-kronan_snus.JPGSnuset är en bit svensk kulturhistoria. Anrikad tobak med anrika anor. Om det finns några hedersamma ovanor så måste ju snusbruket automatiskt utgöra en het kandidat till ett av de allra främsta omnämnandena. Första pris, rent av. (Geddit? Pris?) Och det är förstås inte alls någon slump att det heter ”Fint som snus” då man vill uttrycka sitt starka gillande om något.

Men nu håller uttrycket på att få en litet annan vinkling. Det anses tydligen av myndigheter och beslutsfattare att det ska vara kolossalt fint med snus. Så fint att inte vilken liten sketen börsmäklare som helt ska ha råd med det. Nej, helst bör man nog vara av adlig börd och iklädd pingvinkostym då man med ett överlägset leende släntrar upp till den lokale handlaren och högt och tydligt, så att ingen riskerar att missa den epokgörande händelsen, utannonserar:

– Goddag, bäste lokale handelsman! Jag skulle vilja att Du säljer till mig en fyrtiofemgramsförpackning av Ditt finaste … (konstpaus) … Kronans Snus!

Plötslig och iskall tystnad faller tungt över lokalen. Sedan börjar ett sorl av häpna viskningar och halvkvävda hysteriutbrott att stiga mot taket av handelsboden. Kvinnor svimmar vid charkuteridisken och de minsta barnen börjar att gråta då de åser sina föräldrars i chock stelnade anletsdrag, alltmedan man själv med en air av nonchalant ointresse trummar med fingrarna mot disken och inväntar handlarens svar:

– Ja … aaa … d-det blir … trettioåtta och … och nittio då, tack … öh…

* * *

Okej, jag överdramatiserar litegrann.

Men bara lite. För den skattehöjning och därmed prisstegring snuset varit med om under det senaste dryga året är såpass enastående att den faktiskt helt saknar motstycke i svensk konsumtionshistoria. Försåvitt det nu existerar någon officiell sådan. Inte ens bensinkrisens på sjuttiotalet allra mest deprimerande ögonblick kommer i närheten av denna monumentala prischock, i ordets allra mest bokstavliga bemärkelse.

I december -06 hamstrade jag litegrann. Jag köpte upp det som fanns kvar på lagret av Kronan-snus på lokala Lidl, vill minnas att det rörde sig om en 25 dosor sådär, för 12:90 styck.

Tolv och nittio.

Och det var alltså i mellandagarna för ett år sedan. På nyåret 06/07 fördubblades kiloskatten på snus. På nyåret för ett par veckor sedan höjdes snusskatten ytterligare. Häromdagen på Konsum i Stenhamra begärde man således 38:90 för exakt samma mängd av samma produkt som för ett år sedan kostade 12:90. Jag orkar inte ens räkna ut hur många procents höjning det rör sig om. På ett år. Men fånigt mycket är det ju.

Låt oss leka med tanken att samma sak hände med bensinen. Som nu kostar ungefär … oj, hoppsan — 12:90, faktiskt! På nyåret -09 kostar alltså en liter bensin 38:90. Full tank, dvs runt femtio liter för de flesta bilar, går loss på strax under två tusen spänn. Det hade varit roligt att se reaktionerna i kölvattnet på en sådan chockhöjning. Men nu rörde det sig alltså bara om snus, denna skadliga ovana som man helst inte alls bör befatta sig med.

Eller skadliga, förresten? Jo, nikotin är ju ett nervgift, förstås. Det kan ju aldrig vara bra att sätta i sig i ansenliga mängder. Och starkt beroendeframkallande är det ju. Medhålles.

Men det måste ju sägas: Det finns inga vetenskapliga studier som ger vid handen att snusbruket är en dominant faktor vid några som helst patologiska eller skadliga permanenta kropps- eller funktionsförändringar hos människoorganismen. Vi har däremot gott om indicier på att snuset räddat liv och sparat stora samhällsresurser, bland annat genom att finnas tillhands som en räddningsplanka för den som vill ta sig ur rökningens dödsgrepp. Och nu är det som måste sägas sagt.

För egen del så vågar jag inte sluta att snusa. Jag vill ju inte heller, förstås, men rent principiellt så borde man så klart konsumtionsstrejka i ren protest mot det amoraliska godtycke och förakt med vilket vi snusare betraktas och behandlas. Men då vore man ju inte längre snusare och alltså inte längre utsatt. Så jag föredrar att lida under skatteoket och därmed förtjäna rätten att kverulera och obehindrat krumbukta i gränslös utsträckning.

Men våga, alltså. Jag är rädd att om jag slutar snusa så kommer gaddarna att ramla ur käften på mig. Ingen ska tro att jag sköter min tandhygien varken pedantiskt eller särskilt exemplariskt. Men faktum är att jag inte haft ett hål som behövt lagas på över trettio år. Lite tandsten, visst, men karies? Nänä, det finns inte ett tandtroll som överlever nikotinbad 18 timmar om dygnet.

Jag har aldrig sett någon undersökning om just snusning ur den aspekten av höjd tandkvalitet. Men om någon presumtiv doktorand ser detta, så, varsågod, du behöver inte ens tacka för tipset! Och med tanke på den kostnadsnivå tandvården har idag så är jag säker på att jag trots alla prishöjningar tjänar på att fortsätta nyttja snus. Gott är det ju också. Och hedersamt, svenskt, anrikt och njutningsfullt.

6 comments

 1. JJ · januari 14, 2008

  En liten kommentar.
  För att minska halterna av TSNA och bakterier så bör man fermentera snuset i temperatur runt 80-90 grader. Det räcker då med en ”bakning” på 1 till max 2 dygn. Ett tips också är att blanda väl och länge så blir krambarheten mjukare.
  http://www.youtube.com/watch?v=ROXLOABF1yo&feature=PlayList&p=214F92BF7914F0A7&playnext_from=PL&playnext=1&index=122

  http://www.fixaeget.se/fixaeget-premium-snussats.asp

  Ha en bra dag

 2. Jana · januari 14, 2008

  Don,

  the literal meaning is of course ”fine as snuff”. As in English, the Swedish word ”fin” or ”fint” can mean both ”fine” as in ”very well”, and ”fine” as in ”fine-grained”. The saying goes way back to the times when snuff was actually a very fine-grained dry tobacco powder that was used mainly by nobility and snorted through the nose. A french habit originally, if I’m not mistaken. Usage of the saying is about equivalent to the English expression ”good as gold”, I believe.

  Jana

 3. Don Anderson · januari 14, 2008

  What does ”fint som snus” mean in English? Heard the phrase from my father years ago.

 4. Tjena igen!
  Så, nu har jag äntligen gjort mitt eget snus. Ock…..hädanefter ska jag göra så tills (om) svinen höjer även råtobaken hehehe…
  Faktum är att snuset blev nästan som köpsnus- det var ju trots allt 1:a gången jag gjort det det. Men dom som provsmakat mitt snus ( 4st) säger att det smakar som Ettans. Jag är iallafall helnöjd och undrar varför jag inte gjort det förrut.
  Enda felet är att jag köpte finkorning tobak istället för grovkorningt + att den behöver lite mer fuktighet- men det har jag i efterhand löst med att tillsätta 1 matsked vatten till varje ny dosa jag öppnar. Slutsats: jag har nu egenhandat gjort 36 dosor snus för en kostnad av 249kr = 8 kr /dosa och själva smaken är god (förutom att jag i efterhand som sagt måste fukta och salta (med vanligt salt). Jag hade som teknik undre ugnen (matlåde värme) som håller snusvärme ca 45- 50 + i 5 dgr. Jag trodde att det skulle lukta snus i hela köket men där fick jag tji som tur va, dock började det lukta snus sista timmarna (2 timmar) då jag la in de sista ingridienserna, men det var inte så farligt ändå.
  Tror att detta kommer att bli en ny vana bland snusarna i sverige, göra sitt eget!
  Herr Jana! Jag undrar om du vill va med på en pub träff med mej och en handfull gamla klasskompisar, typ inom 1 månad. Vad sägs!? Skulle va skitkul!
  Hälsn kalle

 5. Jana · januari 14, 2008

  Hallå Kalle!!

  Fasen, vilket bra tips! Det där ska jag absolut pröva, lätt! Som du skriver, kruxet är ju att hitta på nåt sätt att hålla 50 jämna grader under en längre period. Undar om man kunde luska reda på nåt gammalt värmeskåp som de brukar ha på byggfuttar, du vet där snickarna ställer sina matlådor och så. Fast jag vet ju inte om det funkar på det viset längre, det var ju typ en trettio år sen man jobbade på bygge och alla hade med sig de där snuskburkarna i plåt och ställde in i värmeskåpet. Det höll nog iofs säkert en 70 grader åtminstone, men det kanske var reglerbart, jag minns inte det konstigt nog 😉 Numera är det säkert mikrovågsugnar istället…

  I alla fall, schysst att höra av dig igen, har lite dåligt samvete att jag inte ringt tillbaks, hörde att du slog en signal häromveckan. Men vafan, huvudsaken är ju att vi håller kontakten på nåt vis. Hoppas allt är bra med dig och de dina. Här är det full rulle hela tiden i alla fall.

  Allt Gott!
  Jana

 6. Karl den 12 Månstrand · januari 14, 2008

  Tjenare igen Jana!
  Det e lite mysko det här. Ditt inlägg hade mycket väl kunnat varit mitt! Dels snusar jag själv Kronan och på köpet köper jag den gärna på Lidl. Jag är mycket förbannad över hur främst kristdemokraterna med ett småleende hugger och belägger extraskatt på snus. Man kan nästan ana hur dom tänker, snus är syndigt och ej gott för hälsan, vi behöver finansiera ett o annat, låt oss straffskatta snuset tjoho!
  Jag tänker iallafall göra ett försök att göra mitt eget snus. Om jag förstått saken rätt så kan man komma ner till ca 8kr dosan på det viset. Enda kruxet som snart ska lösas är att få råtobaken i jämn 50 graders värme i 5 dagar. men jag har lite ideer om det. Länken till inköp av tobak med smaker kommer här, http://www.ratobak.nu/produkter.php#100
  Jag återkommer senare med resultat av hur allt blev.
  Bästa hälsningar Kalle