Snutar slår

Ja. Såklart de gör. Om allt man har är en hammare så tenderar varje problem att förvandlas till en spik.

Men det saknas en del information om det statistiska underlaget, som alltså sägs berätta att andelen partnermisshandlande poliser är betydligt större än motsvarande andel hos befolkningen i övrigt. Vilka poliser omfattar underlaget? Det är förstås lättvindigt att dra slutsatsen att poliser tar jobbet med sig hem, och är kärringen uppkäftig så ska hon ha sig en omgång. Men det är ju tämligen långt ifrån alla poliser som undantagslöst ägnar sin arbetstid åt att brotta ner buset. Det finns gott om utredare, administrativ personal, IT-experter och kommissarier som mest sitter vid ett skrivbord. Pucklar även dessa på sina fruar? Och hur är det med den numera rätt betydande andelen kvinnliga poliser? Örfilar de upp sina stackars män såpass att de blir åtalade för misshandel? Hur ser skilsmässostatistiken ut för poliser? Om de är en bunt kvinnomisshandlare så föreställer man sig nog att det finns en motsvarande brist på korrelation i antalet spruckna förhållanden i jämförelse med populationen i övrigt.

Vi ska nog ha klart för oss att underlaget i denna granskning är mycket magert, och även om indikationen är odiskutabel så bör de slutsatser som dras stå i proportion till argumentens vederhäftighet.

Det vore mer intressant, om än kanske inte riktigt lika angeläget, att penetrera frågan om varför så få poliser fälls för trafikbrott.

0 comments